LBRY Block Explorer

LBRY Claims • üstad-kadir-mısıroğlu-şeyh-said

9b52bf25180f9d514ec06f3b0a9790595f1f142c

Published By
Created On
9 Jul 2023 07:19:45 UTC
Transaction ID
Cost
Safe for Work
Free
Yes
Üstad Kadir Mısıroğlu - Şeyh Said Neden Kahramandır?
Bakara Sûresi 200. Hac ibadetlerinizi bitirdiğinizde, vaktiyle (orada) atalarınızı (sevgi ve övgü ile) andığınız gibi artık bundan böyle daha kuvvetli bir şekilde Allah’ı anın. İnsanlardan kimi; “Ey Rabbimiz! Bize (vereceğini) dünyada ver!” der. Artık (böyle diyen) o kimseye âhirette hiçbir nasip yoktur.

Bu insanlar, dünyevî arzularının iyiliğine, kötülüğüne bakmaksızın sadece bol dünyalık nimetler için dua ederler. Çünkü gönüllerinde âhiretin yeri yoktur, bunun için orada nasipleri de yoktur.

İzah: Bu Ayet-i Kerime’nin nüzul sebebine dair İbn-i Abbas Radiyallahu anhuma şöyle buyurmuştur: İslamiyetten önce Araplar, hac görevlerini tamamlayınca, teşrik günlerinden sonra Mina Mescid’i ile dağı arasında dururlar ve onlardan her biri atalarının cömertlik, kahramanlık ve sıla-ı rahim gibi faziletlerini sayıp dökerler, yani yüksek sesle, bağırarak atalarına methu senalarda bulunurlardı.[1] İşte Bu Ayet-i Kerime’de Allah’u Teala: ″Atalarınızı yüksek sesle çağırdığınızdan daha şiddetli olarak Benim ismimi zikredin″ diye buyurmuştur.

Ayrıca bu Ayet-i Kerime’de, Allah’u Teala’nın isminin yüksek sesle yapılmasına da delil vardır. Nitekim Kurban Bayramı günlerinde getirilen teşrik tekbirleri, ihrama niyet edildiğinde getirilen telbiyeler, ezanlar vs. bunlar gibi ibadetlerde Allah’u Teala’nın ismi yüksek sesle zikredilir. Bu sebeple diğer zamanlarda da, ″La ilahe illallah, Allah’u Ekber, Allah, Allah″ gibi, Cenab-ı Hakk Teala Hazretlerinin isimleri tek veya toplu olarak zikredilir.

Cehri zikre dair Allah’u Teala Sure-i Enfal, Ayet 45’te: ″Ey iman edenler! Siz bir kafir topluluğu ile karşılaşırsanız, sebat edin (harpten kaçmayın) ve Allah’u Teala’yı çok zikredin ki, felah bulasınız″ diye buyurmaktadır. Bu sebeple İslam orduları, kafir ordusu üzerine hücum ederken ve onlarla savaşırken; ″Allah’u Ekber, Allah, Allah″ diyerek, Cenab-ı Hakk’ın ismini yüksek sesle zikrederler.

Cehri zikrullaha dair çok sayıda Hadis-i Şerif nakledilmiştir. Bunlardan bazıları şöyledir:

Bu hususta Resulullah Sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:

″Beytullah‘ı tavaf etmek, Safa ile Merve arasında sa’y etmek ve şeytanı taşlamak, zikrullahı ikame etmek içindir. Başka bir şey için değildir.″[2]

Bir Hadis-i Şerif’te de şöyle geçmektedir:

Peygamberimiz Sallallahu aleyhi ve sellem‘e Cebrail Aleyhisselam gelerek dedi ki: ″Ya Muhammed! Accacen ve seccacen″ (inleyici ve çağlayıcı ol). Ac, Beytullah’ta telbiyedir (cehri zikrullahtır). Sec de, kurbanın kanını çağlatıp akıtmaktır.[3]

Bir diğer Hadis-i Şerif’te şöyle buyrulmuştur:

İbn-i Abbas Radiyallahu anhuma haber verdi ki: ″Halkın farz namazdan çıkınca yüksek sesle zikretmesi, Peygamberimiz Sallallahu aleyhi ve sellem’in zamanında var idi. İbn-i Abbas Radiyallahu anhuma buyurdu ki: ″Ben bu sesi işitir işitmez, zikir seslerinin yükselmesi ile namazdan çıktıklarını anlardım.″[4]

İbn-i Abbas Radiyallahu anhuma, mescidin dışında olmasına rağmen, namazdan çıktıklarını zikrullah sesinden anlardım, diyerek mescidin dışından dahi duyulacak şekilde yüksek bir sesle zikrullahın yapıldığını anlatmaktadır.

Cabir Radiyallahu anhu şu Hadis-i Şerif’i nakletmiştir:

Bir adam sesini yükselterek Allah’ı zikrederdi. Bunun üzerine adamın biri: ″Bu adam sesini alçaltsa ya!″ deyince, Resulullah Sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu ki: ″O evvahtır (zikrullahı çok yapan biridir).″ Ravi dedi ki: Bu adam öldü. Baktık ki, kabrinde bir nur var. Gittik ki, Resulullah Sallallahu aleyhi ve sellem orada ve ″Arkadaşınızı bana verin (de onu kabre koyayım)″ diyordu. İşte o adam, sesini yükselterek Allah’ı zikretmesiyle tanınan o zattı.[5]

Yine Resulullah Sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur:

Allah’u Teala’yı çok zikredin; hatta o derece olsun ki münafıklar, ″Siz gösteriş yapıyorsunuz″ desinler.[6]

[1] Fahreddin er-Razi, Tefsir-i Kebir, c. 3, s. 201.

[2] Sünen-i Ebu Davud, Menasik 51; Sünen-i Tirmizi, Hac 63; Ahmed b. Hanbel, Müsned, Hadis No: 23215; Kütüb-i Sitte, Hadis No: 1392.

[3] Ahmed b. Hanbel, Müsned, Hadis No: 15971, 989; Taberani, Mu’cem’ul-Kebir, Hadis No: 989, 6500.

[4] Sahih-i Buhari Muhtasarı, Tecrid-i Sarih, Hadis No: 465; Sahih-i Müslim, Mesacid 23 (122).

[5] Sünen-i Ebu Davud, Cenaiz 36-37; Beyhaki, Şuab’ul-Iman, Hadis No: 609; Hakim, Müstedrek, Hadis No: 1310.

[6] Taberani, Mu’cem’ul Kebir, Hadis No: 126 15; Beyhaki, Şuab’ul Iman, Hadis No: 557.
...
https://www.youtube.com/watch?v=gUCQ31gmyxk
Author
Content Type
Unspecified
video/mp4
Language
Unspecified
Open in LBRY

More from the publisher

Controlling
VIDEO
M. FA
Controlling
VIDEO
MOLLA
Controlling
VIDEO
M. FA
Controlling
VIDEO
EBUBE
Controlling
VIDEO
M. FA
Controlling
VIDEO
EBUBE
Controlling
VIDEO
M. FA
Controlling
VIDEO
M. FA
Controlling
VIDEO
ÜSTA