Türk Silahlı Kuvvetleri Bando Takımı "Memleketim" adlı parcayi söylüyor Kars halkı alkışlarla eşlik ediyor...
...
https://www.youtube.com/watch?v=GOanlAbJsVQ
12 Haziran günü öğle saatlerinde uğradığımız Dumlupınar Şehitliğindeki büyük Mehmetçik Anıtından kısa bir görüntü...
Şehitlik hakkında Kültür Bakanlığının sitesindeki bilgiler:
Başkomutan Meydan Muharebesi 26 Ağustos 1922 günü Afyonkarahisar-Kocatepe'den başlamış, 30 Ağustos 1922 de Dumlupınar'da büyük zaferle sona ermiştir. Bu şehitlik Kurtuluş Savaşı boyunca tüm cephelerde şehit düşen vatan evlatlarının anısına Kültür ve Turizm Bakanlığınca yaptırılarak, Büyük Taarruzun 70. yıldönümü olan 30 Ağustos 1992 tarihinde büyük bir törenle ziyarete açılmıştır.
Şehitlik;
Üç Komutan Anıtı, Milisler Anıtı, 500 kişilik sembolik şehit mezarları ve kitabeleri, Şehit Baba Oğul Anıtı, Mehmetçik Anıtı, Namazgâh ve Şadırvan’dan oluşmaktadır.
ŞEHİT BABA-OĞUL ANITI Bu anıt; 1912 yılında daha oğlu Mehmet 8 yaşında iken Balkan Savaşına katılmak için köyünden ayrılan, daha sonra sırasıyla Galiçya, Hicaz, Yemen, Kafkasya’da 11 yıl cepheden cepheye koşarak çarpışan, Çetmili (Çetmi: Konya’ nın Taşkent ilçesine bağlı bir kasabadır.) Kara Ali Çavuş ve oğlu Onbaşı Mehmed’in muhteşem destanını sembolize eder.
Çetmili Kara Ali Çavuş, Anadolu’ da Milli Mücadele başlayınca, Doğu Cephesinden Kurtuluş Savaşına koşmuş, Başkomutan Meydan Muharebesinde 19 yaşındaki Alay Sancaktarı Mehmet Onbaşı ile karşılaşmıştır. Mehmet Onbaşı, Onun 11 yıl önce bırakıp gittiği oğludur. Bu büyük asker, 31 Ağustos 1922 günü, 11 yıl sonra kavuşabildiği oğlunun kollarında şehit düşmüştür.
Oğlu kahraman Onbaşı Mehmet de 9 Eylül 1922 günü İzmir’e giren birliğin başında şehit olmuştur. Anıt 30 Ağustos 1992 de ziyarete açılmıştır.
MİLİSLER ANITI
Milli Mücadelede şehit düşen sivil vatandaşlarımızı sembolize eden bir anıttır.
ÜÇ KOMUTAN ANITI
Milli Mücadelemizin üç büyük komutanı olan Atatürk, İsmet Paşa ve Fevzi Çakmak anısına yapılmıştır.
MEHMETÇİK ANITI
Milli Mücadelede süngüsünü takmış düşman üzerine saldırmaya hazır binlerce Mehmetçiğimizi sembolize eden bir anıttır.
Kaynak: İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü''Kütahya Tanıtım Broşürü''
Ulaşım Kütahya Anadolu garajından Dumlupınar araçlarıyla ulaşım imkanı vardır. Kütahya Uşak yolu üzerinde olup, Uşak ve İzmir'e giden otobüslerle ulaşım imkanı vardır. Kara yolu ile ulaşım mümkündür.
Adres DUMLUPINAR / KÜTAHYA
Dilerseniz kanalıma abone olabilirsiniz...
Ayrıca beni buralardan da takip edebilirsiniz:
facebook ► http://www.facebook.com/ArifOnder
twitter ► http://twitter.com/ArifOnderMS
instagram ► http://instagram.com/ArifOnderMS
kişisel fb ► http://www.facebook.com/ArifOnderMS
...
https://www.youtube.com/watch?v=hK9dtvjuMVM
Kazım Karabekir Paşanın Beyaz Vagonu Kars’ta Sergileniyor :Rusya ile 13 Ekim 1921 tarihinde imzalanan Kars Antlaşması’nın ardından Rus heyetince dönemin 15. Kolordu Komutanı Kazım Karabekir Paşa’ya hediye edilen “Beyaz Vagon” Kars’ta ziyaretçilerini bekliyor.
Kars Kafkas Cephesi Müzesi bahçesinde sergilenen 13 metre uzunluğundaki vagonun içerisinde dinlenme, yemek, kalorifer odası ile banyo yer alıyor.
Vagon, Kars Antlaşması’nı imzalamak üzere Kars’a gelen Rus heyet tarafından Kazım Karabekir Paşa’ya hediye edilmiş. Vagonun içi tamamen ahşap malzemeyle kaplı ve çok güzel şekilde korunuyor.
Vagona 4 basamaklı merdiven aracılığıyla çıkılıyor içeri girdiğiniz zaman sizi uzun bir koridor karşılıyor. 4 bölümden oluşan vagonun içinde Kazım Karabekir Paşa’ya ait dinlenme odası, yemek odası yer alıyor. Odalarda da Kazım Karabekir Paşa’ya ve ailesine ait fotoğraflar ve paşaya ait birkaç eşya yer alıyor. Vagon da ayrıca o dönemde trenlerde yoğun olarak kullanılan bir de kalorifer kazanı bulunuyor. Buradan çıkan ısı borular aracılığıyla diğer odalara yayılıyor. Kazım Karabekir Paşa bu vagonu Kars- Erzurum arasındaki seyahatlerinde kullanıyordu.
Kazım Karabekir Paşa vagonu ve müze ilgililer tarafından ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.
Dilerseniz kanalıma abone olabilirsiniz...
Ayrıca beni buralardan da takip edebilirsiniz:
facebook ► http://www.facebook.com/ArifOnder
twitter ► http://twitter.com/ArifOnderMS
instagram ► http://instagram.com/ArifOnderMS
kişisel fb ► http://www.facebook.com/ArifOnderMS
...
https://www.youtube.com/watch?v=cvvI0oF9XTU